De Paarden

Klik op de foto voor meer foto's

Hallo, Sun, Lina, Fuur, Deeks & Nysa

Onze Fjordenpaarden leven in een Paddock Paradise naar het ontwerp van Jaime Jackson, de grondlegger van het concept. Het is gebaseerd op het zo natuurlijk mogelijk huisvesten van paarden, dus niet op stal in een box en met beperkte weidegang. Onze paarden staan 24/7 buiten, het hele jaar door, met een inloopstal om te schuilen. Op een aangelegde track met meerdere voerplaatsen met hooi in slowfeeder netten en in het midden weides om te eten voor de lekker. De track loopt rond langs speelruimten als de roundpen, een ronde cirkel met scherp zand om in te rollen, een poel waar ze in kunnen zwemmen of pootje baden, speelheuvels waar ook nog (smakelijke) kruiden op groeien. Deze manier van huisvesten geeft het paard de kans om zo natuurlijk mogelijk te leven als een paard, het ervaart minder stress en ongeduld. Wat natuurlijk essentieel is als je kinderen met paarden laat samen zijn. Zo ook de keuze voor het Fjordenpaard. Een ras dat heel betrouwbare en vriendelijke eigenschappen heeft. Natuurlijk heeft ieder paard zijn eigen karakter, maar sociaal, zachtaardig en loyaal zijn ze allemaal.

Het begon allemaal met Hallo. De fokker van Hallo heeft hem zo genoemd, omdat hij altijd bij je komt staan, als een hond met je mee loopt en graag wil weten wat je aan het doen bent. Dat deed hij als veulen en dat doet hij nu nog. Zacht en rustig van karakter maakt hem een ideaal zorg-paard.
Hallo is inmiddels beleerd voor de wagen en wordt ingezet als menpaard, waarbij de kinderen mee gaan op een rit als zij dit zelf leuk vinden. Zodra Hallo de nodige kilometers heeft gemaakt zullen we gaan trainen voor marathon wedstrijden. Regelmatig staan we met de kinderen in het publiek om onze paarden vrienden en -kennissen toe te juichen. Onze kids dromen van een eigen menteam, dat er vast ooit gaat komen!
Een uitspraak van een jongen bij ons in huis toen we alvast aan het kijken waren voor de kleur van een team tenue: "Dan moeten we op de rug wel Hoppipolla laten zetten, dan kan iedereen zien dat we van dezelfde familie zijn..." Familie is voor deze jongen een relatief begrip vanwege zijn hechtingsstoornis, maar hoe mooi is het dat hij een eenheid kan ervaren. Daar doen we het voor!

Sun is een geroutineerde Fjordenmerrie van 20 jaar, heeft al een hele sportieve carriere achter de rug bij haar vorige eigenaren. Ze heeft altijd zin om iets te gaan doen. Dat doet ze heel braaf, ze geniet van aandacht! Ze is ons altijd betrouwbare bom-proof rijpaardje. De kinderen vinden het heerlijk om op haar rug een ritje te maken in het Mister-bos of gewoon lekker in de roundpen rondjes stappen. Sun haar rust is aanstekelijk!
Ze heeft zelfs een trouwe fanclub die haar nog af en toe komt bezoeken.

Fuur (Füress) is nu nog een logeerpaardje van de fokker van Hallo. Als 3 weken oud veulen kwam zij met haar moeder bij ons logeren. Ooit hopen we haar te mogen overnemen van de huidige eigenaresse. Fuur is nu al een heel sociaal en betrouwbaar paard en heel geschikt voor kinderen. Volgend jaar zal zij haar eerste veulen gaan krijgen. Een geweldige belevenis voor kinderen, niet alleen de geboorte, maar zeker ook de dracht, het verzinnen van een naam en de weddenschappen of het een jongen of een meisje wordt.

Nenne is een merrie van 24 jaar en heeft 'gewerkt' in een huifbed-span op Aangepaste Manege Craeyenburch in Nootdorp voordat zij met pensioen kwam bij ons. Nenne is een doorgewinterde, zachtaardige en zeer geduldige Fjord dat niets liever doet dan contact maken met mensen. Helaas is Nenne inmiddels van ouderdom overleden. Ook dit proces van ziek worden en afscheid nemen is moeilijk, maar leerzaam, en gaan we op uiterst zorgzame wijze samen met de kinderen aan.

Deeks is een grijze Fjordenhengst. Nu 1 jaar oud, maar al erg ingeburgerd en geliefd bij de kinderen. Hij is open en erg mensgericht, heeft pit en is tegelijkertijd de allerliefste volgens de kinderen. We kijken ernaar uit dat hij groter en ouder is en zijn benieuwd of we met hem gaan mennen of rijden of allebei!

Lina is onze merrie van 7 jaar en heeft dit jaar ons een prachtig stevig veulen gegeven, Nysa. Ze krijgt nu eerst alle tijd om moeder te zijn. Nysa wordt natuurlijk afgespeend, dus wanneer ze daar zelf voor kiest. Lina heeft net als Hallo een grote maat en is erg rustig en zacht van karakter. Ze wordt dan later ook aangespannen beleerd om samen met Hallo in tweespan te lopen.