De honden

Klik voor meer foto's

Jónsi & Kalle

Het Border Collie ras staat bekend om zijn intelligentie en zijn vermogen tot zelfstandig denken en natuurlijk zijn onvoorwaardelijke trouw aan zijn roedel, het gezin.
Jónsi is 5 jaar oud en met uiterste zorg en opvoeding uitgegroeid tot een loyale en kindveilige hond. Kalle is 3 jaar en allebei zijn ze van pup af aan bij ons.
Beide honden hebben 2 baasjes, Roos en Roel, de kinderen in ons gezin worden gezien als roedelgenootjes om mee te spelen. De opvoeding, en alles wat daar bij komt kijken zoals de zindelijkheidstraining, wordt uitsluitend door Roos of Roel uitgevoerd. Dit garandeerd een sociale en goed opgevoede, en dus kindveilige hond.

Voor kinderen is het leuk, maar ook heel leerzaam om met een hond te leren omgaan en samen te leven. Wij zetten de honden actief in om kinderen vaardigheden of begrippen zoals respect of nabijheid en afstand bij te brengen.
Het is voor ons ook mooi om te zien hoe de honden als ijsbreker werken voor pas geplaatste kinderen. Al snel vinden ze in hen een betrouwbaar en aaibaar vriendje.

Een hond leeft ook graag in voorspelbaarheid en het geeft ons dagelijkse gezinsritme nog meer vaste momenten. Ze worden 2 keer per dag uitgelaten, in het weekend zijn dat vaak langere wandelingen in het bos of open veld met frisbee en bal, natuurlijk met de kinderen.
Voor de rangorde van een hond, als laagste in de groep, wordt hij bijvoorbeeld pas uitgelaten en krijgt hij te eten als alle kinderen naar school zijn of ‘s avonds in bed liggen.

Border Collies worden nog wel eens als de adhd-ers onder de honden gezien. Hoewel zij binnen heel goed (aangeleerd) rustig kunnen zijn, houden ze ook erg van 'werken' voor de baas. Ze doen graag behendigheid, spelletjes en trucs, het liefst iets waar ze ook bij na moeten denken.
Dit gebeurd in principe door de baasjes, maar we zien soms dat een kind een bepaald overwicht op de hond heeft. Dan krijgt het kind de ruimte van ons om die te gebruiken om de hond een kunstje aan te leren. Voor een kind is het een geweldige ervaring om te zien dat iemand (de hond) iets van hém leert.
Onder de kinderen geldt wel heel duidelijk de regel dat zij dat niet zomaar zonder onze begeleiding mogen doen. Deze regel waarborgt de aard en opvoeding van Jónsi en Kalle, en is een heilig goed dat de kinderen zondermeer accepteren.

Ben je nieuwsgierig naar de herkomst van Jónsi of Kalle, kijk dan op de site van de kennels waar ze vandaan komen http://www.redfloyd.nl en http://www.onzeborders.nl